domingo, 21 de abril de 2013

Ausias March

Ausias March:




1. Quants poemes es conserven de l’obra poètica d’Ausiàs March?

 S'han conservat 128 poemes dels quals 46 van ser traduïts al castellà l'any 1539.

2. Quin és el tema principal dels seus poemes?

El tema principal de la seua obra es l'amor, en el qual la dona és una persona real, humana e individual i com a conseqüència la relació home-dona serà un conjunt d'amor sensual i amor intel·lectual.

3. Com es podem agrupar els seus poemes?
Primer estan els cants d'amor que es podem dividir en cinc senyals, que representen cinc etapes de la vida de l'autor:
  • Plena de Seny (Llena de razón)
  • Llir entre Cards (Lirio entre cardos)
  • Amor, amor
  • Mon darrer bé (Mi último bien)
  • Oh, foll amor (Oh, loco amor)
Els cants de mort:
Formats només per sis poesies dedicades a plànyer la mort d'una sola dona, la qual sembla ser la seua segona esposa.

Els cants espirituals:
Aquest, es un cant a Deu, es una oració de 224 versos escrit en segona persona i es considera com un dels poemes mes importants de la literatura en valencià.

Al poema el poeta es mostra preocupat per aconseguir el camí de Déu i te por de ser condemnat per haver caigut en el foll amor.


4. Quines influències rep la poesia d’Ausiàs March?

Ausiàs March rep sobre tot influències per part de l'escola dels Trobadors, i fa evolucionar la poesia del seu temps tant temàtica com lingüísticament. La seua família també hi juga un paper important a la seua obra.

5. Ausiàs March, igual que els trobadors, usa senyals per a amagar el nom de les seues amades. Quines senyals utilitza en la seua obra?

Les senyals corresponen a cinc etapes de la vida de l'autor situades als poemes dels cants d'amor. Les senyals que utilitza son: 

  • Plena de Seny
  • Llir entre Cards
  • Amor, amor
  • Mon darrer bé
  • Oh, foll amor

6. Quines característiques té l’estil de la poesia de March?
La poesia de March es d'una banda culta,en la qual utilitza una expressió formal de l'amor amb un estil ric i elegant,
D'altra banda és desimbolta per l'utilització del lèxic i la sintaxi populars, i sol utilitzar interrogacions i paraules que aproximen al lector amb l'autor.

7. Explica la visió de la dona d’Ausiàs March. És diferent a la dona dels trobadors o dels poetes italians?
En l'obra de Ausiàs, la dona rep molta importància, es té molta consideració perquè com diu, es una persona real, humana i individual.

És molt diferent a la manera amb la qual els trobadors i els poetes italians tractaven a la dona, amb molta idealització i amb una sublimació espiritual. A diferencia de la obra d'Ausiàs March, en la que la dona te tant qualitats com defectes i vicis. 


8. Quina és la seua concepció de l’amor?

Ausiàs March es presenta com a mestre de l'amor, ja que aquest es un tema recurrent a la seua poesia, tenint com a concepte l'amor com un problema, ja que ell es veu obligat a escollir entre l'amor honest i l'amor carnal. Ell afirma que desitja aquest primer tipus, però es sent dominat per el segon. El poeta està regit per l'amor, i a través de les seues paraules expressa els seus dubtes i vacil·lacions.

9. Quin és el tema del poema titulat “Cant espiritual”?

Consta de 224 versos sense rima, distribuïts en 28 estrofes de vuit versos. No té el caràcter moral d’altres composicions d’aquesta època i té, un accent molt personal. El poeta s’adreça directament a Déu i l’interroga sobre la seva salvació. En aquesta obra s'esdevé que el poeta es troba mes preocupat per expressar el seu pensament que per seguir els estàndards de la poesia tradicional. Amb els versos sense rima, el poeta aconsegueix una expressió molt més natural que amb la resta de poemes.

1 comentario: